Vanatorii de fluturi
Am ajuns de rasul tinerilor fotografi si datorita fluturilor. Mi-a reprodus un prieten dialogul unora, care se amuzau de faptul ca am fost candva bunicel, dar m-am prostit, mai ales de cand am inceput sa pozez gaini si goange! Cum sa las la o parte fotografiile facute modelelor si sa ma duc cu zilele prin tufisuri, transpirat, nemancat si nedormit?!!! Ce poate fi mai spectaculos decat un model pozat intr-un decor de club?! ( nu am pozat fete in cluburi niciodata) Mai nou, sant vanate chiar fetele pozate de mine, ptr a se arata cum se face treaba. :)
Recunosc, m-am cam scarbit de falsa poleiala, de agentii si de modele, poate si din cauza ca viata mea a fost incarcata de femei frumoase care m-au iubit. Si am vazut mizeria ascunsa discret sub stratul de fard, sub falduri de matase si in spatele luminilor halucinante. Nu ma mai vad fotografiind ptr. nici o revista stupida cu pitipoance.
Asta pentru ca am descoperit cea mai pura forma de frumusete, am asistat la metamorfoza care transforma o fiinta respingatoare intr-o bijuterie zburatoare. Si totul e"Bio", asa cum ar spune cineva de la Marketing.
Lasiocampa trifolii gasita la Vadu:
Vanessa cardui:
Asist la aceasta minune in fiecare primavara prin Dobrogea, locul unde traiesc circa 900 specii de fluturi. Eu nu am vazut nici 10%, poate din cauza ca majoritatea sunt nocturni.
Iar de fotografiat, nu am reusit sa fac mai mult de 1%. Cu toate astea am gasit si o specie rara, semnalata de 2-3 ori, dupa spusele lui Cosmin Manci. Nu am notat numele speciei, am sa-l rog pe Cosmin inca o data sa-mi spuna cum se numeste:
Am ajuns totusi sa cunosc cateva specii, spre exemplu aceasta, care m-a acoperit literalmente cand mergeam transpirat pe Dealul cu drum, zeci de exemplare s-au asezat pe mine, iar eu am incetat sa ma mai misc, de teama sa nu-i ranesc... Este unul dintre momentele in care iti dau lacrimile, oricat de tare ai fi. Cred ca ar plange si o statuie de fericire! Vorbesc acum de Hipparchia volgensis (Delattin's Grayling):
si de Brintesia circe;
Sau imi amintesc de sutele de exemplare de Polyommatus icarus care s-au ridicat de pe malul baltii la Parches, transformand aerul diminetii intr-un nor albastru auriu. Sunt momente cand nu mai am putere sa ridic aparatul, strivit fiind de fragilitatea frumusetii. Mie teama sa si respir, de teama sa nu spulber visul din fata ochilor. Polyommatus icarus:
Sa va prezint unul din fluturii pe care poti sa-i vezi si in Aprilie prin Muntii Macinului, l-am gasit la Pricopane, pe un frig serios. Hiberneaza, iar in zilele insorite iese la zbor, chiar si iarna. Iar vara va recomand sa cautati Corcodusii, deoarece fluturele vine la copac ptr. a se hranii cu fructele cazute si ajunse la fermentatie alcoolica. Eu l-am gasit mereu asa, hranindu-se cu zeama fructelor in fermentatie. E vorba de Red Admiral - Vanessa atalanta:
Un alt fluture cu care m-am jucat la propriu, lasandu-ma sa-l iau cu mana si sa-l asez unde vroiam - Argynnis pandora sau Cardinal:
Pe care puteti sa-l confundati cu Argynnis paphia - Silver-washed Fritillary:
care se pare ca se numeste si Issoria lathonia
Un alt fluture cooperant, Maniola jurtina:
sau C. Glycerion:
Dar nu toti sunt asa cooperanti, multi m-au facut sa-mi dau aproape duhul, alergand dupa ei pe dealurile Macinului; Satyrium ilicis:
Melitaea aetheri:
Aricia agestis:
Coada Randunicii - Scarce Swallowtail - Iphiclides podalirius:
care poate fi confundat cu Eastern Tiger Swallowtail (Papilio glaucus):
Sa va arat si The Painted Lady - Vanessa cardui:
sau The Large Skipper - Ochlodes sylvanus:
si inca vreo 2-3 pe care nu-i stiu:
Lycaena dispar:
Polyommatus icarus (cred ca o femela):
Lycaena phlaeas:
Sa va mai arat si Amata phegea, care nu stiu daca e fluture, cred ca e molie:
Iar daca vorbim despre molii (se deosebesc de fluturi prin antenele in forma de pieptene, cei din urma au antenele ca niste maciulii, ingrosate in varf), sa va arat una cu care ma mandresc, o raritate - Arctia festiva - Hebe Tiger Moth:
Ma opresc aici, ca v-as putea povestii toata noaptea despre ei. Probabil voi scrie ceva in viitor si despre Molia Colibri - Macroglossum stellatarum:
Si uite asa am dat de un site Israelian (e scris cu litere din alea ca niste rame) unde apar doar fluturii mei...
RăspundețiȘtergerehttp://www.directrss.co.il/TextPage_EN.aspx?ID=7987756
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Apatura_ilia_1.jpg
RăspundețiȘtergereImpresionanta colectie! Un adevarat regal fotografic, o betie de culoare! Multumesc!
RăspundețiȘtergereSenzationali fluturii si fotografiile foarte frumoase, pline de culoare...exact asa cum ne-ai obisnuit.
RăspundețiȘtergereMult spor in continuare!
Mie imi scot peri albi de fiecare data! Sunt atat de speriosi si ma chinui tare cu ei :)) Trebuie neaparat sa ma iei cu tine la vara in Macin; vad ca au fost cuminti si au stat frumos la pozat :D.
RăspundețiȘtergereSuper!
Super fluturii...vreau si eu dar mai la primavara.
RăspundețiȘtergereAm pus pagina la Bookmarks sa stiu unde gasesc denumirile la fluturii care-i voi fotografia.
Fotografiile sunt perfecte din punct de vedere tehnic (si nu numai) si tinand cont de varietatea speciilor... e ceva de laudat. Felicitari, Felicitari, Felicitari.
RăspundețiȘtergereTi-am scris si pe facebook, sper sa iti gasesti timp sa-mi raspunzi... Eu sunt din Suceava, pe aici cunosti zone atat de bogate in fluturi?
de mic copil vrerau sa prind o chestie daia ca in ultima poza...e ditamai barzaunele si zboara repede.Vroiam sa prind unul sa vad cum arata ca da din aripi foarte repede.Felicitari pt poza.
RăspundețiȘtergere