Am si corcodei!
Acestia fac parte din familia Podicipedidae si pot fi vazuti pe majoritatea intinderilor de apa din Romania. Cel mai numeros ar fi Corcodelul mare - Podiceps cristatus, o pasare frumoasa si relativ usor de fotografiat. Este un excelent scufundator, se hraneste cu pesti, pe care-i prinde sub apa. Este pasarea cu cea mai mare densitate de pene pe cm patrat. Se mai zice ca este pasare cu blana, asa des este penajul (aprox 15-20 mii de pene)
Este o pasare care, in perioada imperecherii, Martie-Aprilie, practica un dans ritual de o rara frumusete, ce incepe cu pozitionarea pasarilor fata in fata, cu miscari ale capului stanga-dreapta, femala inspre dreapta si masculul inspre stanga, apoi invers, cu umflarea favoritilor din lateralele capului si zburlirea ciufului; miscari urmate de un sprint in paralel pe luciul apei cu corpul la verticala si gatul arcuit in jos. Descrierea este prea saraca, momentul vazut pe viu produce o impresie deosebita, pe mine m-a lasat cu gura cascata, si nu sunt asa sensibilos...
Dupa ce trece perioada de cuibarire, prin Mai, apar cu puisorii pe luciul apei, alte momente de mare frumusete, priviti cum stau puisorii cei mai mici pe spatele mamicilor:
Am privit in liniste muuulte ore si m-a amuzat momentul in care taticul incepe sa le tina primele lectii de zbor, sub privirile atent/admirative ale micutilor:
Din pacate, anul 2011 a fost unul in care scenele astea au fost mai rare, am vazut extrem de putine familii, comparativ cu anii trecuti.
Iar daca e sa spun despre Corcodelul cu gat rosu... anul acesta a fost dezastruos. In locurile in care stiam 7-8 perechi cuibaritoare, nu am mai gasit nici pana de la ei.
Acesta este Corcodelul cu gat rosu - Podiceps grisegena:
In schimb am vazut/fotografiat pentru prima oara Corcodel cu gat negru - Podiceps nigricollis:
Din pacate am fost plecat din tara, chiar in perioada in care au scos puii, asa ca am ratat momentul...
Dar pot sa va arat alti corcodei, pe care i-am confundat de multe ori cu niste pui, chiar daca ei sunt adulti.
Este vorba de Corcodelul mic - Tachybaptus ruficollis;
si este cel mai mic dintre corcodei. Va spun, e mic, mic!
Sa va arat cateva cadre ce m-au pus pe ganduri: "cum poate sa inghita un peste atat de mare"!!!?
Daca aveti o iesire pe malul unei balti, in lunile Aprilie-Mai-Iunie, va recomand sa luati un mic binoclu cu voi si sa cautati cu privirea Corcodei. O sa ma pomeniti.
Comentarii
Trimiteți un comentariu